Waarom zijn rackets rood-zwart?

Rackets zijn rood-zwart omdat de Internationale Tafeltennisvereniging dit zo voorschrijft en omdat de twee kanten verschillende eigenschappen hebben. Door het kleurverschil heeft de tegenstander de gelegenheid om te zien wat voor effect hij/zij kan verwachten.Tafeltennisbatje rood is de kant met zacht rubber

Een professioneel batje heeft een ander soort rubber aan elke zijde, die de bal een ander soort effect en snelheid meegeeft. De zwarte kant is harder en goed geschikt om mee te smashen. Sommige batjes hebben zelfs een zwarte kant met “noppen”, die overigens niet langer dan 1,1mm mogen zijn. De rode kant is meestal zachter, waardoor je er beter mee kunt verdedigen. Als het rubber daarnaast ook nog zeer glad is – dus zowel zacht als glad – dan spreek je van “antispin”. Zoals het woord al zegt is dit vooral geschikt om het effect van je tegenstander te neutraliseren.

Professionele tafeltennisspelers draaien het batjes tijdens het spelen om, afhankelijk van het soort slag dat zij willen spelen. Een tegenstander moet kunnen weten wat voor soort effect ze kunnen verwachten, en daarom is het verplicht om de twee zijdes van een verschillende kleur te voorzien.

Waarom deze regel?

In de jaren ’70 en ’80 gebruikten veel tafeltennisspelers bewust een “combinatieracket”. Zo’n soort racket had een vrijwel uniforme kleur aan beide zijdes, waardoor het lastig was voor de tegenstander om te zien met welke rubberzijde er werd geslagen. Als reactie hierop is in 1986 een regel geïntroduceerd, waarin staat dat een bat verplicht rood-zwart gekleurd moet zijn. Dat is wel zo handig voor iedereen!

dog-ping-pong-cartoon

Overigens zijn de goedkoopste pingpongbatjes, meestal symmetrisch, d.w.z.: zowel de rode als de zware kant zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Dit is handiger voor de beginnende en recreatieve speler; het is immers best moeilijk om bewust met de juiste kant te spelen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk met de zwarte kant speelt (de harde kant), dan loop je het risico dat je de bal over de tafel heen speelt. Omgekeerd – als je per ongeluk met de rode kant speelt – dan sla je de bal tegen het net aan.

Voor meer informatie over tafeltennisbatjes zie: Aangeraden batjes»

Pingpongbatje zwart is meestal de harde kant met noppen

Niet altijd is het verschil duidelijk zichtbaar en sommige mensen raken daardoor in de war, zoals de mensen van het fimpje hieronder. De video toont wel aan dat er een duidelijk verschil is tussen de rode en de zwarte kant:

 

 

Laat een reactie achter