Wat is een goed tafeltennisnetje?

Elke tafeltennisspeler heeft zich wel eens geërgerd aan het half-kapotte netje wanneer je bij je oom of tante gaat tafeltennisen.

Volgens de officiële regels moet een tafeltennisnet een lengte hebben van 1,83m en een hoogte van 15,25cm. De officiele breedte van een tafel is korter en het verschil wordt veroorzaakt door de verplichte overlap. De overlap moet 6 inch (15,25cm) bedragen, waardoor de overlap een denkbeeldig vierkantje vormt:

Tafel tennis netje afmetingen overlap

Wat is een goed (en goedkoop) tafeltennisnetje?

Als je een goedkoop en praktisch tafeltennisnetje wilt kopen dan is er eigenlijk maar een keuze en dat is het oprolbare netje:

oprolbaar-tafeltennisnet

Bovenstaande oprolbare netje is te koop op bol.com voor 16,95 euro»

De oprolbare netjes zijn pas een paar jaar op de markt, maar ze zijn erg praktisch en worden veel verkocht. Het systeem is een geweldige uitvinding en je kunt ermee in principe van elk oppervlakte een tafeltennistafel maken. Dat is bijvoorbeeld ook leuk voor op vakantie met kleine kinderen. Je kunt ze hier kopen.

Uiteraard voldoen de oprolbare netjes niet aan de officiële regel voor de afmetingen van de overlap. Er is maar één redelijk alternatief in de prijsklasse onder de 50 euro en dat is de Cornilleau NPC Primo (38 euro):

tafeltennisnet-npc-primo

De Cornilleau NPC Primo is het enige traditionele systeem in deze prijsklasse dat een beetje stevig in elkaar zit. De meeste andere netten onder de 50 euro kun je beter niet kopen. Het is jammer dat de hoogte niet verstelbaar, maar je kunt wel de netspanning aanpassen wat in principe voldoende moet zijn.

De betere netjes

Bij een hoger budget kom je aan de professionele netjes – die trouwens ook voor de amateur het geld waard zijn. In de praktijk zijn de goede netjes verkrijgbaar vanaf zo’n 60 euro. Dit zijn echt degelijke netjes, die ook in hoogte verstelbaar zijn, zodat je altijd op de juiste hoogte speelt. De onderstaande tafeltennisnetten zijn ook goedgekeurd voor officiële wedstrijden.

Tegenwoordig maakt Cornilleau de beste tafeltennisspullen en ook qua netjes betreft hebben ze het beste aanbod:

  • Het competitienetje van Cornilleau met een klipsysteem:

 

  • of hetzelfde tafeltennisnet met een schroef:
tafel-tennis-net-cornilleau-pro-2

Te koop voor zo’n 70 euro»

Een schroef heeft nog steeds mijn voorkeur, want de veer in een klipsysteem kan zwak worden. Deze twee netjes zijn beide goedgekeurd voor wedstrijden en vergelijkbaar in kwaliteit met de netjes die je bij een goede tafeltennistafel zijn inbegrepen. De netjes lijken mij altijd aan de prijzige kant, maar blijkbaar kost het de fabrikanten veel moeite om een stevig tafeltennisnet in elkaar te zetten. Deze systemen kun je ook in hoogte verstellen met het kleinere schroefje aan de buitenkant van het net. Deze netten zijn goedgekeurd voor officiële wedstrijden door de ITTF (International Table Tennis Fedration).