Tafeltennistafel kopen: uitleg en advies

Alle tafels hieronder zijn van officieel wedstrijdformaat. De tafels voldoen ook aan de eisen voor een stuiterhoogte van 24cm. Toch zijn alleen de duurdere tafels goedgekeurd voor officiële wedstrijden. Dat kan komen doordat sommige tafels te langzaam of te snel spelen, wat meestal wordt veroorzaakt door een coating die buitengebruik mogelijk maakt. Voor professionele spelers is het belangrijk dat de spelervaring op elke tafeltennistafel hetzelfde is, zodat zij ook op een andere plek dezelfde speelwijze kunnen hanteren.

Wat is een goede tafeltennistafel?

Dat hangt er van af hoe professioneel je bent. De bovengenoemde dingen zijn allemaal niet zo belangrijk voor de normale thuisgebruiker. Voor hen gelden andere factoren zoals:

  • Een tafeltennistafel die makkelijk is om te verplaatsen, doordat deze grote wielen heeft die ook over gras en tegels kunnen rijden;
  • In hoogte verstelbare poten, zodat de tafel recht kan worden gezet op een hobbelig grasveld;
  • Een goed opklapsysteem, zodat er weinig ruimte wordt gebruikt in de stalling;
  • Een slijtvaste coating voor buiten, die zonweerkaatsing tegen gaat;
  • Een goede prijs-kwaliteitverhouding. De meeste thuisgebruikers zullen een tafel niet zo intensief gebruiken, dus dan ben je beter af met een tafel uit het middensegment.

De beste tafeltennistafels

Duurdere segment

 

cornilleau-competition-850-officiele-pingpongtafel

Cornilleau Competition 850 Wood ITTF

De tafel onderscheidt zich met een prachtig uiterlijk en een hoge kwaliteit van het speelvlak. Het spaanplaat heeft een dikte van maar liefst 15 mm en is voorzien van de duurste coating (Skill Top coating). Ter vergelijking: de goedkope tafels hebben een dikte van rond de 3-4mm. De tafel kan makkelijk worden opgeklapt, en past daarom goed in een kleine opslagruimte. Dit is nog wel eens een probleem met dit soort professionele tafels, zoals bij de tafels van het Nederlandse Heemskerk.

De 850 Wood is een professionele tafeltennistafel, die uiteraard is goedgekeurd door de Internationale Tafeltennis Federatie (ITTF) voor officiële wedstrijden. Bij de bouw van de tafel is rekening gehouden voor spelers die tafeltennis spelen vanuit een rolstoel, waardoor het een goede keuze is voor verenigingen, die hier rekening mee willen houden.

Deze tafeltennistafel is de beste keuze voor clubs, scholen, sporthallen etc. Voor particulier gebruik is de 850 Wood wellicht een beetje overdone, ook al is het wel een zeer stijlvolle tafel. Maar als je waarde hecht aan het uiterlijk – en je kunt je de 1200 euro veroorloven – dan is dit een hele goede koop.

De Cornilleau 850 die hierboven staat beschreven is een indoor tafel. Het zou zonde zijn om deze bloot te stellen aan weersomstandigheden. Als je op zoek bent naar de beste tafeltennistafel voor buiten, dan is de Cornilleau 500M een betere keuze:

700m-outdoor-tafel

 

De afstelbare poothoogte is een mooie oplossing voor buitengebruik, zodat je de tafel ook goed kunt gebruiken op bijvoorbeeld een grasveldje in de tuin. Op gras, aarde of een ander ongelijk speelveld verstel je de pootlengte heel eenvoudig. De coating van de tafel verminderd de reflectie van de zon, dus het is echt een tafel die gemaakt is voor buiten.

De weersbestendige Cornilleau outdoor-tafel is wel een investering, maar de pingpong-tafel gaat minstens 10 jaar mee – zelfs wanneer je hem tijdens de winter buiten laat staan. Deze tafeltennistafel is ontworpen om buiten te staan in alle weersomstandigheden, ook al zou ik er zelf toch nog een beschermende hoes bijkopen. Je kunt de Cornilleau 500M hier kopen.

Het middensegment: de beste prijs-kwaliteitsverhouding

tafeltennistafel-outdoor-Cornilleau-100S

De 100S Crossover Outdoor is de opvolger van de Sport One Outdoor. De tafel heeft stevige wielen, waardoor hij makkelijk verrijdbaar is op gras en daarom goed is geschikt voor gebruik in de tuin of op de oprit. Het is een all-rounder in het middensegment die de competitie aan met andere tafels die 150 euro duurder zijn (zelfs dan zou het nog een goede keuze zijn).

Dit is een buitentafel, maar dat wil niet zeggen dat je hem altijd buiten kunt laten staan. Dit is vooral een buitentafel in de zin dat de zon geen barsten veroorzaakt in de coating en dat een beetje vocht geen kwaad doet. De tafel zal nog steeds kapot gaan als je hem altijd in de regen laat staan, dus zorg er voor dat je er je er een hoes bij koopt. Zelfs dan is het aan te raden om de tafel in een schuur of garage te bewaren, gedurende de winter. Als je op zoek bent naar een tafeltennistafel voor thuisgebruik, dan is dit de beste keuze op dit moment. Te koop bij bol.com of bij een goede lokale tafeltenniswinkel.

Als je budget iets hoger is, dan is de onderstaande 250S waarschijnlijk een betere keuze. Beide tafels zijn erg vergelijkbaar, maar de 250S is de grotere broer en dus iets beter (en duurder). Beide tafels hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar ik zou zelf eerder geneigd zijn de 250s te kopen:

250s-cornilleau-tafeltennistafel

De Cornilleau Sport 250S Crossover

net-systeem-250s

Het netje hoef je niet te demonteren, bij het inklappen van de S250. Dus na het spelen kun je de tafel opklappen, hoes erover en klaar!

De Cornilleau 250S is de beste outdoor pingpongtafel op de markt als je een klein beetje meer geld te besteden hebt. Het is een verbeterde versie van de Cornilleau 100s. Alles is nét even beter (dikker speeloppervlakte, stevigere constructie, wieltjes met remmen, automatisch opvouwbaar netje, het netje heeft een overlap etc.).

De tafel is ook zwaarder en het speloppervlakte is dikker dan de 100S. De 250S outdoor heeft verder verstelbare poten, waardoor je altijd een recht speelvlak kunt creëren, wanneer je bijvoorbeeld op een grasveld speelt.

Het polyester net kan zowel in hoogte als in spanning versteld worden, en wanneer de tafel voor opslag opgevouwen wordt, wordt het netje automatisch ingeklapt.

Het in elkaar zetten van de tafel kost ongeveer 2 uur. Het is iets ingewikkelder dan de meeste tafels, maar op de lange termijn is de extra opbouwtijd geen belangrijk punt. Bij bol.com is de 250s verkrijgbaar voor €465»  Aanrader!

  • MIJN VOORKEUR: +/- €490,00 Heemskerk Rol Compact 2200

Deze tafeltennistafel zie je veel bij amateurverenigingen. Het is het kleinere broertje van de Novi 2400. De afwerking is van iets lagere kwaliteit, wat je vooral terug ziet in de halvering van het aantal wieltjes (van 8 naar 4) en de minder stevige potenconstructie. De Compact 2200 heeft geen ITTF certificaat, waardoor je er geen wedstrijden op mag spelen op het hoogste niveau. In de praktijk is het echter een zeer goede tafel, en qua spelbeleving vergelijkbaar met zijn grotere broer. Deze tafel heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding voor een indoor tafel.

Hij is wat minder geschikt voor het gemiddelde gezin, omdat veel indoor tafels toch buiten worden gebruikt op een zonnige dag. Het is ook geen compacte tafel om in te klappen, dus het is geen praktische keuze voor gezinnen. Aan de andere kant koop je een zeer goede spelbeleving voor een redelijke prijs. Het is een goede keuze voor de prijsbewuste amateurspeler die binnenshuis op een serieuze manier wilt trainen.

Heemskerk Tafeltennistafel goedkoop

De Rol Compact 2200

Dit is een minimalistische tafeltennistafel en een van de goedkoopste buitentafels. Er is op zich niets mis mee, maar de Cornilleau 100s is steviger, speelt beter en heeft bijna dezelfde prijs.

goede-outdoor-tafeltennistafel

Buffalo Outdoor pingpongtafel

Goedkope tafeltennistafel kopen

Dit is de onderkant van de markt. De tafels in deze prijsklasse zijn een stuk minder stevig en de bal heeft niet de juiste stuiterhoogte door het dunne tafeloppervlak. Ik heb daarom zelf weinig ervaring in dit prijssegment. Let er ook op dat deze tafels niet geschikt zijn voor buitengebruik. Als je de tafel toch buiten gebruikt, dan zal hij snel krom trekken of barsten vertonen onder invloed van zonlicht. Als je echt een krap budget hebt (en je gaat de tafel alleen binnen gebruiken), dan zijn hier zijn toch twee “aanraders”:

buffalo-tafeltennistafel-kopenDit is de goedkoopste tafeltennistafel met officiële wedstrijdafmetingen, maar wel met een zeer dun speelvlak. Het is onmogelijk voor een balletje om correct stuitergedrag te vertonen op zo’n dunne tafel, ook al heb ik het zelf nooit echt goed getest. De tafel wordt vaak verkocht, dus blijkbaar zijn er genoeg mensen die kwaliteit niet zo belangrijk vinden.

Als het even mogelijk is, geef daarom iets meer uit aan de GTS tafel hieronder of de Cornilleau 100s uit het middensegment.

tafeltennistafe-voor-binnnenSimpel, stevig en goedkoop. Let op dat deze tafel geen wieltjes heeft en nogal zwaar is. Over de spelkwaliteit durf ik niets te zeggen, maar de coating zal ongetwijfeld niet zo goed zijn als de bovengenoemde Cornilleau tafels, maar beter dan Buffalo tafel hierboven. De spelkwaliteit wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de dikte van het tafeloppervlak. Een goede keuze voor (basis)scholen met een klein budget of om te plaatsen in een grote schuur, waarbij het gebrek aan wieltjes geen rol speelt. Het is ook een goed alternatief voor mensen die overwegen om zelf een tafeltennistafel te maken.

Indoor of outdoor tafeltennistafel: wat is beter?

Professionele en serieuze tafeltennistennisspelers spelen altijd binnen op een indoor tafel. Het meeste tafeltennis wordt echter gespeeld op outdoor tafeltennistafels. Maar wat zijn de verschillen? Welke is beter?

De voordelen van een outdoor tafeltennistafel:

  • Je hebt hebt voldoende ruimte om te spelen. Zelfs de meeste garages bieden niet voldoende ruimte om fatsoenlijk te kunnen spelen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je tegen een muur aanbotst. In de praktijk heb je ongeveer 2 meter nodig achter de tafel, en ook nog eens een meter aan de zijkant. Als je dit optelt bij de afmeting van een tafeltennistafel, dan kom je uit op een minimaal oppervlakte van minimaal 6,5 meter in de lengte en 3,5 meter in de breedte.
  • De internationele tafeltennisfederatie hanteert een minimumruimte voor officiële wedstrijden van 14 meter x 7 meter en 5 meter hoog. Dit is ook de standaard voor de olympische spelen.
  • Het balletje kan nooit het plafond raken. Je kunt natuurlijk een regel maken dat wie het plafond raakt, automatisch het punt verlies. Het is niet zo leuk, omdat je dan nooit leert om hoge ballen af te ronden (te smashen). Lange mensen kunnen zelfs met hun batje al snel het plafond raken, met name bij het maken van een “forward loop” (zie video)
  • Een outdoor tafel is leuker voor de recreatieve speler. Je kunt het bijvoorbeeld in de tuin zetten en het combineren met een gezellige barbecue met familie of vrienden.
  • Het is praktischer omdat de meeste huishoudens geen aparte kamer vrij hebben om te kunnen spelen.

En natuurlijk is het gewoon lekker om in het zonnetje te staan. Als het buiten lekker weer is, dan wil je niet in een warme sporthal staan te spelen.


Lange mensen kunnen zelfs met hun batje het plafond raken van bijvoorbeeld een garage of kelder, met name bij het maken van een “forward loop”.

Nadelen van een tafeltennistafel voor buiten:

  • Wind, regen en zonneschijn. Je kunt alleen maar spelen als het weer goed is en relatief windstil.
  • De tafel slijt sneller. Hiervoor kun je wel een hoes kopen om dit enigszins tegen te gaan.
  • Buitentafels spelen vaak net even iets anders dan indoor tafels. Ze spelen vaak sneller doordat er een bepaalde coating wordt gebruikt. Het is geen groot probleem voor de thuisgebruiker, maar wel voor de (semi-)profs en serieuze amateurs. Een buitentafel zal hierdoor nooit gecertificeerd worden door de ITTF.

Wat jij leuker vindt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. De serieuze spelers zullen alleen op een indoor tafel willen spelen, maar voor de meeste hobbyisten zal een buitentafel beter geschikt zijn.

Het beschermen van een outdoor ping pong tafel

De meeste buitentafels zijn gemaakt van hout of watervaste hardboard – beter bekend als Unalit of Masonite. Ondanks de naam is dit materiaal niet erg goed bestendigd tegen water. Daarnaast heeft een buitentafel last van zonneschijn en temperatuurverschillen, waardoor het hout kan krimpen of uitzetten.

De beste manier om de levensduur van een outdoor ping pong tafel te beschermen is met een hoes. Dit zorgt daarnaast ook voor bescherming tegen vogelpoep, blaadjes en andere viezigheden. Een hoes kost zo’n 25-30 euro, dus dit haal je er makkelijk uit, aangezien een nieuwe tafel minstens het tienvoudige kost.

Van welk merk kan je het beste een tafeltennistafel kopen?

Het hangt er van af waarvoor je de tafel wilt gebruiken. Heemskerk en Cornilleau staan al jaren bekend om hun goede tafels voor de serieuze spelers. Voor de recreatieve (thuis)gebruiker zijn met name Cornilleau en Buffalo aan te raden, omdat zij tafels maken die goed geschikt zijn voor buitengebruik. De laatste jaren heeft Cornilleau een dominante positie verworven door consistent goede producten te leveren, wat voornamelijk ten koste is gegaan van Kettler. Samengevat: Heemskerk voor de serieuze speler en Cornilleau voor gemiddelde thuisgebruiker.