Greep & effect

Verschil tussen backspin en topspin

Grofweg zijn alle slagen met effect te verdelen in vier soorten.

  1. Backspin. Eén van de twee belangrijkste effecten. Dit betekent dat je de bal van onder raakt. Als het goed wordt uitgevoerd heeft dit tot gevolg dat je tegenstander in het netje slaat.
  2. Topspin. Dit is het andere belangrijke effect. Het betekent dat je de bal van boven raakt. Topspin wordt vaak gebruikt in harde slagen. Eigenlijk is het ook niet mogelijk om een zachte bal te spelen met veel topspin.
  3. Sidespin. De zijspin zorgt er voor dat de bal naar links of naar rechts draait.
  4. Corkspin. Dit lijkt veel op de zijspin. Corkspin kan eigenlijk alleen gebruikt worden bij de service.

Deze prachtige video hieronder laat het verschil zien tussen een corkspin en een zijspin:

Greep

Europese greep

Europese greep

Europese greep

Dit wordt ook wel de handshake genoemd omdat je de steel van het racket vasthoudt alsof je iemand een hand gaat schudden. In Nederland zullen de meeste mensen dit zien als de “normale” manier om de pingpongbat vast te houden. Met deze greep kun je hard slaan, maar de precieze controle over de bal is wat minder goed dan bij de andere soort grepen.

Aziatische greep

Deze greep wordt ook wel de penhoudersgreep genoemd, omdat het racket op dezelfde manier wordt vastgehouden als een pen. Eigenlijk gebruik je bij de penhoudersgreep maar één zijde van het racket. Daarom hebben veel Japanse en Chinese spelers ook maar aan één zijde rubber gelijmd.

Aziatische greep Chinees en Japans verschillen wel ietsjes

Zoals je hierboven ziet lijkt de penhoudersgrip net alsof je een pen vasthoudt. Het geeft meer controle over de bal omdat je alle vijf vingers gebruikt om sturing te geven aan je bat. Het nadeel van deze grip is dat je iets minder hard kunt slaan en minder makkelijk topspin kan geven.

Oefeningen

Voor echt goede oefeningen zul je toch contact met mij moeten opnemen. Ik geef coaching in de omgeving Heemskerk en Amsterdam. Als je thuis al vast wat dingen wilt oefenen, dan raad ik het onderstaande filmpje aan: