Officiële afmetingen tafeltennistafel

Wat is het formaat van een wedstrijd tafeltennis tafel? Omdat tafeltennis van oorsprong een Engelse sport is, zijn de exacte afmetingen bepaald in feet en inches. De officiële afmeting van een tafeltennistafel is 9 voet lang (274cm), 5 voet breed (152,5cm) en 2 voet en 6 inches hoog (76cm). De lengte x breedte x hoogte in millimeters is dus: 274 x 152,5 x 76mm.

Het tafelblad moet gemaakt zijn van een donker uniform materiaal, dat niet mag spiegelen. In de praktijk zijn de meeste tafels donkergroen of -blauw.

Tafeltennistafel-afmetingen

Netje en materiaal

Het netje behoort strak gespannen te zijn, bij een hoogte van 6 inch (15,2 cm). De overlap moet ook 6 inch bedragen, waardoor de overlap een denkbeeldig vierkantje vormt:

 

 

Tafel tennis netje afmetingen overlap

Het bat of batje

Het materiaal van het batje moet voldoen aan hele ingewikkelde eisen, dus daar wil ik je niet te veel mee lastig vallen. Zo moet 85% van de dikte bestaan uit hout, en het rubber moet aan allerlei kwaliteitseisen voldoen.

Het enige leuke feitje is dat de grootte van het oppervlakte niet is vastgelegd. In theorie mag je dus met een enorm klein, of juist een enorm groot racket spelen! De grote bats zijn niet zo praktisch, dus uiteindelijk speelt iedereen met een vergelijkbaar batje.

Japans pingpongbatje zonder rubber

Japaners spelen vaak met een batje dat enigzins vierkant is gevormd. Op de foto van dit Japanse bat moet nog rubber worden geplakt. De meeste professionele spelers kopen hun batje en het rubber apart van elkaar, en zetten hun bat dan zelf in elkaar.

De afmetingen van een batje zijn niet officiëel vastgelegd, dus in theorie mag je met een enorm racket spelen, zoals Bill Gates op de foto hier onder:

Tafeltennis spelen met bill gates en een enorm batje

De grootte van het batje is niet vastgelegd in de regels

 

Het balletje

Voor de Olympische spelen in 2000, had het officiële tafeltennisballetje een diameter van 38mm. Grotere balletjes zijn beter zichtbaar en het spel wordt langzamer, waardoor een groter balletje beter geschikt is voor televisie-uitzendingen. Sinds het jaar 2000 zijn de balletjes daarom 40mm in diameter en 2,7 gram zwaar.

Tafel kopen beter dan zelf maken i.v.m. de stuiterhoogte




We raden het niet aan om zelf een tafel te maken, omdat het lastig is om een tafeltennistafel te maken met de juiste afmeting en stuiterhoogte. Het probleem hiermee is gewenning: als je gewend bent om op een echte tafel te spelen, dat voelt het vreemd aan om op een zelfgemaakte tafel te spelen. Omgekeerd: als je kinderen laat spelen op een zelfgemaakte tafel, dan leren ze niet om te gaan met het stuitergedrag op een echte tafel.  De huidige tafels zijn tegenwoordig zo goedkoop, dat er geen reden meer is om zelf aan de slag te gaan. Vooral wanneer je een tafel bij een webshop koopt, is de prijs zo laag, dat de kosten van het zelf maken (hout, verf, netje etc.) vaak hoger liggen dan die van de goedkoopste fabrieksproducten.

De officiële stuiterhoogte

Tafeltennistafel worden zodanig gemaakt, dat een balletje een stuiterhoogte heeft van tussen de 23cm en 25cm. Dat wil zeggen: wanneer je een celluloid balletje laat vallen va een hoogte van 30cm, dan stuitert het balletje naar een hoogte van tussen de 23cm en 25cm.

Als je nog steeds nadenkt over het maken van je eigen tafel, dan raad ik de volgende twee artikelen aan: