Wat zijn goede tafeltennisballetjes?

tafeltennisballenEr zijn veel verschillende soorten tafeltennisballetjes op de markt, dus het is belangrijk dat je weet welke je (niet) moet kopen. Sommige balletjes zijn wel 20x zo duur als andere balletjes, maar waarom is dat zo?

De grootste verschillen worden veroorzaakt door het gebruikte materiaal en de kwaliteitscontrole. Pingpongballetjes worden door de internationale tafeltennisfederatie (ITTF) ingedeeld in 4 categorieën:

Sommige fabrikanten brengen ook 4-sterren balletjes uit, maar dit is een marketingtruc, die niet door de ITTF wordt erkend. Koop dus geen tafeltennisballetjes met 4 sterren.

Om een bepaalde sterrenkwalificatie te verkrijgen moeten alle 24 balletjes in een doos voldoen aan eisen met betrekking tot het gewicht, rondheid, grootte en stuiterhoogte. Met name de stuiterhoogte is belangrijk voor de recreatieve speler, en de extreem goedkope balletjes voldoen hier niet aan, waardoor de spelervaring duidelijk minder goed is. Het is daarom aan te raden om op zijn minst pingpongballetjes te kopen met één ster.

tafeltennis-balletjes-angel-sport-1-ster

Voor de meeste spelers zijn balletjes met één ster voldoende, zoals deze balletjes van Angel Sport.

In de officiële regels van de ITTF staat dat de bal moet voldoen aan de volgende eisen:

  • De bal moet bolvormig zijn, met een diameter van 40 mm;
  • Een gewicht hebben van ongeveer 2,7 g: tussen 2,67g en 2,77g
  • Gemaakt zijn van celluloid of een soortgelijk kunststof
  • De kleur moet wit of oranje zijn en mat (dus niet glanzend)

Het materiaal is altijd celluloid of plastic. Beide materialen zijn toegestaan door de ITTF (International Table Tennis Federation), maar pas op bij de plastic balletjes dat je naadloze ballen koopt. De celluloid balletjes zijn vrijwel altijd naadloos.

Wat zijn de beste pingpongballetjes? Welke moet ik kopen?

De recreatieve thuisgebruiker moet er vooral op letten dat de balletjes naadloos zijn. Meestal is de stuiterhoogte van dat soort balletjes dan ook wel in orde. Een veilige – en relatief goedkope keuze – zijn de balletjes die een keurmerk hebben van één ster.

Balletjes met één ster

De pingpongballetjes met één ster zijn over het algemeen vrij zacht en breken snel wanneer je ze hard raakt. Ze zijn goed geschikt voor kinderen of beginners die thuis oefenen of trainen. Deze ballen gaan meestal niet lang mee, maar ze zijn wél een stuk beter dan de meeste balletjes op de markt.

De balletjes met één ster voldoen vrijwel altijd aan de officiële eisen met betrekking gewicht en diameter (en vaak ook kleur). Het is daarom een veiligere keuze dan de goedkope Chinese pingpong balletjes zonder enig keurmerk – die meestal ook niet naadloos zijn.

Ik raad deze balletjes vooral aan voor beginners en kinderen, omdat die vaak op de balletjes gaan staan. Beginnende spelers slaan ook niet zo hard, dus zullen de balletjes niet snel kapot gaan door het spelen van het tafeltennis zelf. Eigenlijk zijn dit soort balletjes goed genoeg voor 90% van de (recreatieve) spelers.

Twee-sterrenballetjes

Dit zijn meestal afgekeurde drie-sterrenballetjes, die nét niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Om 3 sterren te krijgen moeten alle 24 balletjes in een doos (bij een steekproef) goed genoeg zijn om 3 sterren te krijgen. Zelfs als er dus maar één balletjes niet voldoet, dan wordt de gehele productiebatch op “slechts” 2 sterren gewaardeerd.

De tafeltennisballetjes met twee sterren worden over het algemeen gebruikt voor trainingen op amateurclubs. Ze zijn ook geschikt om te worden gebruikt in combinatie met een tafeltennisrobot.

Drie-sterrenballetjes

En tenslotte zijn er drie sterrenballen. Als je serieus bezig bent met het spelen van tafeltennis, dan zijn dit de ballen die je nodig hebt.

Dit zijn de beste tafeltennisballetjes die beschikbaar zijn en zijn het enige type dat door de Internationale Tafeltennis Federatie is toegestaan op het hoogste niveau.

Deze ballen voldoen aan alle eisen van de strenge tests die door de ITTF zijn gesteld. Dit soort balletjes zijn vooral consistenter met betrekking tot de toegestane afwijkingen:

  • Ze zijn vrijwel perfect rond;
  • De hardheid wordt gemeten;
  • De balletjes hebben de juiste stuiterhoogte;
  • Zelfs de rolsnelheid wordt uitgetest.