Hoe speel je tegen verschillende spelers?

Je hebt vast wel eens tegen een speelstijl gespeeld waar jij niet goed mee kunt omgaan. Misschien was het een verdedigende tegenstander (die werkelijk alle ballen terug sloeg) of wellicht was het juist een zeer aggressive topspinspeler waardoor je ver van de tafel kwam te staan. Hoe dan ook: je moet een oplossing zien te vinden voor wanneer je een soortgelijke tegenstander opnieuw tegenkomt.

Speltips tegen specifieke speelstijlen

Hieronder zijn de meestvoorkomende counterstrategieën naargelang de specialiteit van uw tegenstander:

Gemiddelde topspinspeler: wanneer u speelt tegen een behendige topspinner, moet u topspinrally’s vermijden omdat dit hun sterkte is. Gebruik zelf ballen met een zware onder- en topspin. Topspinners zijn zeer het meest vertrouwd met lichte spin. Als uw tegenstander een slecht voetenspel heeft, kan u het midden van de tafel bespelen. Als u de tegenstander dwingt om snel te beslissen tussen een voorhand- of rughandterugslag, slaagt u erin om voor verwarring te zorgen. Probeer om zoveel mogelijk het spel te vertragen en de tegenstander rond de tafel te doen bewegen.

Aggressieve topspinspelers: Versla deze tegenstander met een extra aggressieve spelstijl. Probeer zo snel mogelijk de aanval in te zetten. Uw doel is om de tegenstander in het defensief te drijven, waar ze meestal zwakker zijn. Speel de bal zoveel mogelijk in het midden van de tafel, om de bal uit de tegenstander zijn sterke kanten te houden.

Blokkers: deze spelers proberen in een ritme te geraken en proberen om u uit het verband te spelen. Breek het ritme van de tegenstander door variatie te brengen. Speel één bal diep en snel, maar speel de volgende bal heel kort. Speel met hoge, topspinrijke ballen, omdat blokkers vaak de snelheid van de tegenstander gebruiken om punten te maken. Wees geduldig en gebruik op het juiste moment een snellere aanvalsbal (smash of snelle topspin). Af en toe kan u de blokker verleiden om in de aanval te gaan, waarin ze vaak zwakker zijn.

Klassieke verdediger: wanneer u tegen een klassieke verdediger speelt, heb geduld. Klassieke verdedigers hebben veel kans om te winnen wanneer u ongeduldig wordt en daardoor fouten gaat maken. Varieer uw gebruik van slagen, met voorkeur voor diepe boogballen en korte duwballen en varieer beide zijdes van uw tafeltennisbatje. Dit zorgt ervoor dat de verdediger af en toe een hogere bal zal terugspelen, waarop u kunt aanvallen met een smash. De verdediger zal waarschijnlijk u proberen te verleiden tot fouten door veel soorten onderspin te gebruiken. Verwacht u aan een variatie van geen spin, tot lichte spin, tot zeer sterke onderspin. Klassieke geldt de regel: “u krijgt het tegenovergestelde effect terug, die u uitstuurt”. U bepaalt welk het effect is dat u wilt ontvangen. Tenslotte is het belangrijk om de verdediger vooral in het midden van de tafel te bestoken, eerder dan links of rechts. De zijden zijn vaak de sterke kanten van de tegenstander, terwijl de meeste verdedigers problemen hebben met ballen in het midden. Speel de bal kort en lang, vooral liefst kort in de voorhand.

Omgaan met pech

Een vervelend moment is als uw tegenstander zich niet excuseert nadat hij/zij een geluksbal heeft gehad (29%), maar ook door het gepraat van de tegenstander (23%). Het is vaak irritant als uw tegenstander veel geluksballen (netballen, kantbal, …) heeft (25%). Kan u iets doen aan deze vervelende momenten? Ja, want deze situaties hebt u zelf onder controle.

Als uw tegenstander zich niet excuseert nadat hij/zij een geluksbal heeft gehad is een vervelende situatie. Als dit irriteert, dan kan u afvragen of de excuses het resultaat van de match gaan beïnvloeden? Vindt u de tegenstander hierdoor minder sportief, dan levert dit extra energie om er hard tegenaan te gaan.

Irriteren de geluksballen u, dan is er één gezegde dat geldt “degene die het meest de match wil winnen, heeft de meeste geluksballen”. Sommige beweren dat “degene die het sterkst is, heeft de meeste geluksballen”, maar daar geloof ik niet in. Doe extra uw best, mocht u veel tegenslag hebben.

Pratende tegenstanders

Vindt u een pratende tegenstander vervelend, dan kan u zich afvragen waarom hij/zij dit doet? Is dit om sympathiek over te komen? Nee, meestal is het omdat uw tegenstander het gewoon is om te praten tijdens een match. Uw tegenstander voelt zich comfortabel als hij/zij een opmerking kan maken. Als dit irriteert, dan zal u dit gepraat negeren. De tegenstander merkt dat u zich wil concentreren. Bovendien zal de tegenstander zich onzekerder voelen, wat in uw voordeel is.